De beste tips

Octopus klaar maken

#1. Octopus goed klaar maken

Octopus klaar maken - Pulpo / gegrillde octopus

Een tijdje geleden bestelde ik ergens Pulpo (octopus), normaal vind ik dit gewoon smakelijk maar deze keer was het echt verbijsterend lekker. Het ging in dit specifieke geval om gegrilde octopus, maar dat het zo goed bereid was, wekte mijn interesse waardoor ik ben gaan uitzoeken hoe je nou octopus goed kan klaar maken. Het lekkerste vind ikzelf is als de Octopus én mals is, en een krokante ‘grill’ laag heeft.

Ik ga er even vanuit dat de octopus al wel schoongemaakt, hoe dat moet kun je op veel blogs lezen.

Stap 1 is niet per se nodig maar zorgt voor wat malser vlees

Stap 1: het octopus vlees mals krijgen

  1. Je krijgt de octopus het makkelijkste malser door het (a) ofwel een nachtje in de vriezer te doen, ofwel (b) 3x in kokend water te doen, of (c) met bv citroen of azijn te marineren, het zuur doet dan zijn werk. In al deze gevallen breken de eiwitten in het octopus vlees af en wordt het vlees malser. Kook je de octopus? Dan is het onder meer afhankelijk van de grote van de octopus en de tentakels hoe lang je kookt. Wanneer je er makkelijk met de punt van je mes in kan prikken, dan is de octopus gaar voor verdere bereiding. Als Octopus ineens in aanraking komt met hitte (van bv een pan, grill of barbecue trekt het vlees namelijk samen en daar wordt het juist taai van) dus het is goed om het eerst mals te maken.

Stap 2: grillen of bakken van de octopus

  1. Dep na het koken het vlees droog.
  2. Nu het octopus vlees goed mals is, is het tijd voor stap 2 van de bereiding. Wij vinden de tentakels het lekkerst, dus we gaan de octopus tentakels verder bereiden. Deze stap zorgt voor net dat extra pit bij de octopus wat betreft smaak; het grillrandje of wat kleuring van de octopus door het te bakken.
  3. Eerst maak je je (grill)pan of BBQ schoon (en droog) met een prop keukenpapier. Gaan ze op de bbq? Smeer de tentakels dan nog even kort van te voren in met wat olijfolie. Gaan ze in de pan, dan kan de olie en / of boter in de pan. Zorg dat de pan goed heet is. Doe de octopus in de pan en grill (4 a 5 minuten) of bak tot de octopus mooie 'grilllijnen' en/of wat kleuring krijgt, draai het vlees regelmatig. Na een aantal minuten is de octopus  goed. Halverwege kan je de tentakels nog bestrooien met wat paprikapoeder of cayenne voor een extra Spaans tintje en er echte zomerse Pulpo van te maken.
  4. Klaar? Een klein beetje citroensap en een goede olijfolie kan vervolgens wonderen doen in de afronding en smaakbeleving!
  5. Enjoy!
Octopus klaar maken

#2. Octopus klaar maken is makkelijk

Een octopus is zeer makkelijk klaar te maken, als je de octopus langzaam klaar maakt krijg je het beste resultaat. Een snel klaar gemaakt octopus wordt erg taai. Neem dus goed je tijd!