De beste tips

Mosselen bereiden

#1. Mosselen koken / bereiden

Mosselen koken / bereiden

Het mosselseizoen begint in Nederland vaak al rond juli, en loopt het tot ongeveer april, inmiddels dus al bijna het hele jaar 😊 Mosselen in Nederland komen met name uit Zeeland, waar ze ook wel worden aangeduid als het ‘zwarte goud’. Maar hoe bereid je mosselen goed, zodat ze bijna net zo lekker zijn als in een restaurant?

Voor de bereiding van mosselen denk je hier aan.

  1. Wat van belang is bij het bereiden van mosselen is een flinke pan. Bijvoorbeeld een grote soeppan die je maximaal tot de helft vult, maar het liefst een mosselpan. Mosselen gaan namelijk bij het koken open staan en dan nemen ze extra ruimte in beslag. Mosselpannen hebben daarom een extra hoge deksel.
  2. Misschien nog wel belangrijker is om de mosselen van te voren even met de hand te inspecteren. Spoel ze voor met koud water en laat ze daarna even rusten in die bak met water. Mosselen met een kapotte schelp weggooien, mosselen die wat zwaarder lijken ook weggooien, die zitten waarschijnlijk vol met zand. Wanneer je panklare mosselen hebt gekocht zijn ze vaak al gecontroleerd en kunnen ze gewoon te pan in.
  3. Bij het koken van mosselen moet je er goed opletten dat je ze niet te lang kookt, dan kunnen de mosselen taai worden en dat is geen feest.
  4. Tussen een halve en hele kilo mosselen is goed voor 1 persoon – van 1 kilo mosselen houd je ongeveer 200 gram pure mosselen over. Dus een halve kilo ongeveer 100 gram.

Het bereiden van de mosselen (met witte wijnsaus) zelf:

  1. Vaak kan je mosselgroenten (of soepgroenten)kopen in de supermarkt, deze kan je natuurlijk ook zelf vers halen. Ga je voor mosselen in witte wijn koken? Dan mixt het goed met wat bleekselderij, wortel, peterselie, knoflook en wat sjalotjes, en eventueel wat tijm.
  2. Zet je mosselpan op het vuur, gooi er wat boter of olie in en vervolgens in volgorde de gesneden wortel, bleekselderij, en vervolgens wat later de knoflook en uien of sjalotjes in. Bak het geheel aan, laat het even fruiten, eventueel tijm wat er bij en voeg vervolgens witte wijn toe (ongeveer 1 a 2 cm vanaf de bodem van de pan – 300 / 400 milliliter per 2 kilo) Breng dit aan de kook, voeg wat (zwarte) peper en zout om het op smaak te brengen.
  3. Dan is het tijd om de mosselen toe te voegen, doe de mosselen bij de rest in de pan en kook het nog 5 minuten op hoog vuur door, met zo nu en dan omschudden.
  4. Giet het overgebleven kookvocht af in schaaltje voeg daar creme freche aan toe en breng op smaak, dit is je witte wijnsaus.
  5. De mosselen kun je nu vanuit de pan op tafel serveren, met je saus en wat grof gesneden peterselie extra lekker.
  6. Wat eet je er bij? Mosselen zijn natuurlijk heerlijk met friet maar ook met stokbrood, en bijvoorbeeld een frisse zomerse salade.