De beste tips

Beenham Bereiden

#1. Beenham bereiden met honing mosterd tijm saus.

Beenham is toch wel een soort klassieker in de Nederlandse keuken. Zelf vind ik beenham met honing mosterd tijm saus één van de lekkerste varianten. Maar hoe maak je de beenham lekker klaar?

Een stappenplan om een goede lekkere beenham met een krokante korst op tafel te zetten.


  1. Haal op tijd de beenham uit de koeling, je wil eigenlijk dat de beenham op kamertemperatuur is voordat je aan de slag gaat met de echte bereiding.
  2. Verwarm in de tussentijd de oven op 180 graden.
  3. We kiezen in dit geval voor beenham met honing mosterd tijm saus. Voor deze stap in de bereiding gaan we de honing mosterd saus maken. Dat is eigenlijk vrij simpel. Je mixt 3 eetlepels honing met 3 eetlepels mosterd. Bij voorkeur grove mosterd maar kies je zelf liever een andere ook prima. Klopt het door elkaar en het zal goed mixen. Mix hier nog wat tijmblaadjes door en je bent zo goed als klaar. Eventueel kan je er nog een teentje knoflook door heen persen maar dit is niet per se nodig. Dit is je marinade.
  4. Maak een aantal sneden over de breedte in de beenham, niet te diep maar wel genoeg dat je er een lepel marinade in kan gieten. 4 a 5 inkepingen zullen voldoen voor één beenham. Marineer de beenham verde en stop een aantal van de overgebleven tijmtakjes in de inkepingen. Zorg dat je de tijm van tevoren een beetje kneust, dan komt de smaak goed vrij.
  5. Zet intussen een braadpan klaar met flink wat boter op middelhoog vuur. Zodra de boter gesmolten is, de grootste belletjes weg zijn, en de boter goudbruin kleurt weet je dat de pan goed heet is. Dit is het moment om je beenham in de braadpan te doen.
  6. Houd het vuur hoog zodra je de beenham in de pan doet. De pan moet namelijk op hoge temperatuur blijven om de beenham dicht te schroeien. Door het op hoge temperatuur aanbakken van het vlees schroei je eigenlijk het vlees snel dicht, waardoor de smaak in het vlees ´gevangen´ blijft.
  7. Braad de beenham aan alle kanten goed aan (ongeveer 3 a 4 minuten per zijde bij een goed hete pan) zodat het met een mooie goudbruine kleur daarna klaar is voor de volgende stap; de oven.
  8. Na het aanbraden van het vlees kan de beenham de oven in. Giet hier voor de vrijgekomen marinade nogmaals over de beenhaam heen. Je kan vervolgens het vlees met de marinade overhevelen naar een ovenschaal, wanneer je een gietijzeren braadpan hebt, kan je ook de hele pan gewoon naar de oven verplaatsen. Elk kwartier even de marinade weer over de beenham heen gieten met een lepel, en na zo´n 40 minuten is je beenham klaar. Mooi goudbruin van buiten en lekker mals vlees van binnen (als het goed is)
  9. Snijd er van te voren even een aantal plakken af om te kijken of je tevreden bent qua kleur aan de binnenkant.


Beenham Bereiden

#2. Beenham uit de oven

Beenham uit de oven is heeeeerlijk> wat je ook doet jet moet de beenham eerst op kamertermperatuur laten komen, daarbij moet je het vet er niet af snijnden voordat je de beenham in de oven doet. Rozemarijn en honing doen het zeer goed!