De beste tips

Zaden oogsten

#1. September is voor zaden oogsten

September is de maand van de zaden en bessen. Van verschillende planten die we volgend jaar ook weer willen hebben kunnen we zaden oogsten. Sommige zaaien zichzelf rijkelijk uit zoals de papaver en de goudsbloem maar zij komen vaak op ongewenste plaatsen terecht. Het beste is om deze zaden te oogsten en volgend jaar te zaaien op de plekken waar we ze willen hebben. Het oogsten kan het best gebeuren op een zonnige droge dag. Bewaar de zaden koel en droog en noteer ook de naam van de plant. Bij een overvloedige oogst kunnen we ook andere tuinliefhebbers een plezier doen en misschien valt er te ruilen met andere tuinzaden.
Zaden oogsten

#2. Zaden oogsten in september

In september is het altijd tijd om zaden te oogsten. Vooral bij planten die zichzelf uitzaaien is het belangrijk om dit te doen. Hierbij moet je denken aan planten zoals de papaver en de goudsbloem. Deze komen meestal op ongewenste plekken terecht. Hierdoor kun je deze het beste gaan oogsten en het jaar erop planten op de plekken waar je ze wel wilt hebben. Het oogsten kun je het beste doen in september. Ook het liefste op een droge en zonnige dag. De zaden moeten koel en droog bewaard worden.
Zaden oogsten

#3. Zaden oogsten alleen als de planten droog zijn

Zaden oogsten doe je eigenlijk bijna elk jaar wel. Het is ook maar net wat je hobby is. Ik vind het wel belangrijk om daar mee bezig te zijn. Helaas maken er nog regelmatig een hele hoop mensen er fouten mee. Als jij je planten wilt oogsten, doe dit dan alleen als ze droog zijn. Als je dat niet doet, kan het al vrij snel fout gaan met de oogst. Zorg er dan ook voor dat het droog weer is geweest en dat je zeker weet dat de planten volledig droog zijn. Dan voorkom je dat de oogst eventueel zal gaan mislukken. Je kan het beste naar de komende week vooruit kijken naar het weer. Dan weet je zeker dat als het een week droog is geweest, de zaden allemaal netjes geoogst kunnen worden. Dat moet geen probleem zijn.