De beste tips

Verstopt oor

#1. Sla-olie voor een verstopt oor

Laat in het oor wat sla-olie slopen zodat het smeer week word. Na 15-30 minuten doorspoelen en alles is opgelost

OmaWeetRaad over deze tip
: Let wel op, als dit niet lukt loop je rond met sla-olie in je oor! Daarom zijn producten die van zichzelf goed oplossen misschien een veiligere oplossing.

Verstopt oor

#2. Verstopt oor weken met soda oplossing

Een verstopt oor wordt veelal veroorzaakt door oorsmeer dat bij het reinigen van het oor met een wattenstaafje naar binnen wordt geduwd en daar een propje is gaan vormen. Met een sodaoplossing kunt u het oorsmeer week maken en uit de gehoorgang spoelen. Vul daartoe een limonadeglas met water (dit hoeft niet te zijn gekookt) en los daarin een theelepel soda op. Spoel met behulp van een pipetje (of met een theelepeltje) het verstopte oor. Laat de oplossing een minuut in het oor zitten en laat het er dan weer uitlopen. Herhaal dit meerdere keren per dag. Heeft dit na een week geen verlichting gebracht, ga dan naar de huisarts om het oor te laten uitspuiten.
Verstopt oor

#3. Dicht oor open krijgen

Mijn oor zat al dagen dicht en de druk op het oor nam alleen maar toe. De oorzaak wist ik niet. Ik kwam hier goed vanaf door het laten in te druppelen met slaolie met een watje ervoor. Het werkte bij mij. Als dit niet lukt zou ik het dichte oor lekker laten uitspuiten bij de huisarts.
Bekijk 3 andere tips

De nieuwste tips

Verstopt oor

Eerst boter daarna neusspray

Smeer eerst een beetje boter onder je neus. Adem goed in door je neus tot je neus een klein beetje open is. Gebruik snel daarna xylometazoline neusspray en adem goed in. Het kan een paar minuten duren voordat je neus volledig open is. 

Verstopt oor

Oren dicht door verkoudheid: Dit helpt

Wat ik altijd gebruik is dit trucje uit oma's tijd: stoomtherapie. Giet kokend water in een kom en buig voorzichtig over de kom, bedek jezelf en de kom met een handdoek, en adem de stoom in. Nogmaals: Doe dit wel voorzichtig! Dit is heet!

De stoom kan helpen om slijm los te maken en verstopte oren te verlichten. Wees voorzichtig en zorg ervoor dat het water niet te heet is om verbranding te voorkomen.

Verstopt oor

Verstopt oor zelf oplossen

Ik gebruik altijd een voorzichtige methode om een verstopt oor zelf op te lossen. Mede omdat ik vaak om me heen heb gezien dat een verstopt oor drastisch aanpakken alleen maar tot meer ellende en problemen leidt.

Hier is een stappenplan

  1. Doe niks drastisch: Probeer niet met wattenstaafjes of andere voorwerpen in je oor te pulken, dit kan de situatie verergeren. Stap 2 is de stap waarbij je alles kan oplossen zonder enige vorm van schade!
  2. Zwaartekracht: Probeer je hoofd opzij te kantelen, zodat het verstopte oor naar beneden wijst. Dit kan soms helpen bij het verwijderen van overtollig oorsmeer. Ga bij dit plan wel rigoureus te werk: Ga op je zij liggen, schud je hoofd heen en weer! Dit is de ENIGE stap die alle toekomstige problemen kan voorkomen!
  3. Stap 3, probeer nog eens zwaartekracht toe te passen. Nog eens schudden. Nog eens liggen! Pas dan verder naar stap 4! 
  4. Oor druppelen: Gebruik enkele druppels warme, niet-koude olie, zoals olijfolie, glycerine of speciale oordruppels om oorsmeer zacht te maken. Doe dit liever nog met echte oordruppels. Die werken stukken beter en zorgen voor geen blijvende problemen. 
  5. Laat de olie inwerken: Laat de olie ongeveer 15 minuten in je oor zitten.
  6. Uitspoelen: Kantel je hoofd om de olie en losgeweekte oorsmeer voorzichtig uit je oor te laten lopen.
  7. Herhaal indien nodig: Als het oor nog steeds verstopt is, herhaal dan het proces na enkele uren.

Raadpleeg een arts: Als het probleem aanhoudt of gepaard gaat met pijn, raadpleeg dan een KNO-arts.

Nog 3 andere tips

Verstopt oor

Glycerine tegen verstopt oor

Doe er glycerine in. De inhoud wordt dan zacht. Volgende dag neus dichtknijpen en voorzichtig toch door de neus uit proberen te ademen. Niet te hard druk uitoefenen, doe voorzichtig. Je kunt dan je trommelvlies voelen "ploppen" . Er komt dan wat druk achter het trommelvlies dat het vuil naar buiten drukt. Zonodig hele procedure herhalen. Deze methode van neus dichthouden en blazen heet bij duikers: "oren klaren".
Verstopt oor

Douchekop

Gebruik geen straal van je douchekop je kan je trommelvlies laten scheuren
Verstopt oor

Oorsmeer verwijderen met zout water

Los een halve theelepel (1 gram) zout op in een beker warm water. Niet heet! Ga op je zij liggen met het verstopte oor naar boven. Druppel dit warme zoute water in het verstopte oor tot het overstroomt en laat het 10 minuten zitten met een watje er op. Daarna kun je rechtop zitten en het watje verwijderen. Hoe geler het watje, des te meer oorsmeer heb je verwijderd. Herhaal tot twee maal per dag. Meestal is de boel weer open en schoon na een paar keer. Het Kruidvat heeft een handige kleine injectiespuit waarmee het toedienen makkelijker gaat. Werkt bij mij al jaren.

Op Oma Weet Raad vind je veel tips waarmee je met huismiddelen en handigheidjes bepaalde problemen kunt oplossen. Deze tips komen van gebruikers van de website en zijn niet gecontroleerd op hun werking. Hierdoor zijn de tips absoluut niet geschikt als vervanging voor medisch advies. Indien je medische of psychische klachten ervaart, raden we met klem aan om direct de huisarts of een andere medisch specialist te raadplegen.